RatsastusterapiaRatsastusterapia on hyvin kokonaisvaltainen terapiamuoto, jossa asiakkaasta riippuen painottuvat joko motoriset, vuorovaikutukselliset tai psyykkiset tavoitteet. Erotuksena vammaisratsastukseen ratsastusterapialla on aina kuntoutukselliset tavoitteet. Ratsastusterapiasta kuntoutusmuona erityisen tekee juuri hevonen, joka on yhteistyöhaluinen ja sosiaalinen olento, johon on helppo ottaa kontakti. Hevonen terapiassa myös motivoi useimpia asiakkaita.

Hevosen kävellessä siitä välittyy ratsastajaan minuutissa noin 100 moniulotteista liikeimpulssia, jotka ovat hyvin samantyyppisiä kuin ihmisen kävelyssä ja tätä voidaan hyödyntää toivotun kävelyliikkeen mallittamisessa liikuntavammaisilla asiakkailla. Hevosen ruumiinlämpö on myös ihmiskehoa lämpimämpi, minkä on osoitettu yhdessä liikkeen kanssa auttavan spastisuuden alentamisessa.

Hevosen liike vaikuttaa ihmiseen tunto-, tasapaino- ja liikeaistijärjestelmien kautta, mikä auttaa parantamaan kehotietoisuutta ja kehon hallintaa. Hevosen selässä joutuu koko ajan tasapainoilemaan liikkuvalla alustalla, jolloin tasapainoharjoittelusta saadaan pitkäkestoista. Toteutan ratsastusterapiaa Lehtimäen Opiston (Opistotie 1, 63500 Lehtimäki) tiloissa, joissa on laadukkaat puitteet terapian toteuttamiselle niin tallissa kuin hevosen selässä tapahtuvaa harjoittelua ajatellen. Yksityiskohtina mainittakoon ratsastuskenttä sekä lämmitetty maneesi, joka mahdollistaa ympärivuotisen harjoittelun sekä monipuoliset maastot ja ratsastusta varten tehty erityinen ratsastuspolku. Lisäksi käytössä on nosturi, jolla voidaan kaikista vaikeimmin vammaisten ratsastajien selkään nousu toteuttaa turvallisesti silloin kun se ei muuten onnistuisi. Opistolla on myös useita tehtävään koulutettuja hevosia, jolloin hevosvalintakin tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan ja päästään hyödyntämään juuri tietynlaista liikettä sekä hevosten erilaisia vahvuuksia vuorovaiktustilanteissa. Terapiassa on mukana aina koulutettu ja kokemusta omaava ratsastusterapia- avustaja hevosta taluttamassa.

Toteutan ratsastusterapiaa KELA:n maksusitoumuksella (vaativa lääkinnällinen kuntoutus), Alajärven ja Lapuan kaupungin sekä KuusioTerveys Oy:n maksusitoumuksella. Ratsastusterapiaan voi hakeutua myös itsemaksavana.

Suurimmaksi vahvuudeksini ratsastusterapeuttina koen oman pitkäaikaisen kokemuksen sekä opiskelujeni kautta hankkimani tietämyksen hevosen biomekaniikasta ja käyttäytymisestä, jolloin voin hyödyntää hevosta terapiassa monipuolisesti ja asiakkaan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

© T:mi Virpi Mäki-Opas   |   Kopiointi kielletty!
webdesign Valokuvaus Tuulia N 2014